Monday, June 4, 2012

...jahatnya ORANG KITA...

...petang tadi aku meLEPAK jap depan TV as usual dengan mak dan adik aku. Depa tengah tengok slot khas ulangan buat Allahyarham Sudirman Hj Arshad. Sedih dan sebak gak tengok cita tu walaupun dah beberapa kali Astro ulang tayang.

...al-Fatihah buat Allahyarham...

...satu perkara yang membuatkan aku LEBIH sedih bila mengenangkan perbuatan segelintir ORANG KITA yang mengenakan pelbagai jenis SIHIR kepada allahyarham dipenghujung usianya. Bertali arus. Tanpa sebab-sebab yang jelas.

...aku semakin tak faham, kenapa masyarakat kita ni - yang aku fokuskan kepada bangsa aku sendiri yakni - MELAYU, suka ada menda2 macam ni? Tak kira lah sapa pun bomoh yang mereka jumpa, Siam ka, orang Asli ka, orang Melayu ka, orang Indon ka, SIHIR-MENYIHIR, mengenakan ILMU HITAM ini amat sinonim dengan orang MELAYU.

...aku ulang - AMAT SINONIM dengan bangsa MELAYU!

[Alkisahnya]...aku mendapat satu mesej baru2 ni dari salah seorang rakan guru, orang lama yang amat rapat. Dia mengadu bahawa Guru Besar-nya tak bertimbang rasa menyuruhnya menggantikan GB itu untuk satu majlis yang sepatutnya GB yang pergi. (normal memang ramai GB peM**** seperti ni dalam Mesia)

...dia meminta pelepasan tapi tak diberikan GB berkenaan sebab GB ni kata alasan yang diberikan tak masuk akal ~ nak jaga anaknya yang di-SIHIR-kan orang. Dari situ dia mula bercerita:-

...anaknya baru ditempatkan di Ipoh sebagai seorang pegawai kerajaan. Dok tak lama bekerja, anaknya mengadu berkenaan kehidupannya sering terganggu. Diganggu bayangan yang pelbagai rupa. Sehingga satu tahap dia tak mampu lagi meneruskan kerjayanya. Dari Melaka si ibu datang mengambil anaknya dan dibawa pulang.

...serata tempat dibawa berubat, habis yang moden sehinggalah ke yang alternatif, semua dah diusahakan. Hasilnya dari beberapa tempat rawatan alternatif mengatakan ada orang yang tak suka akan prestasi kerja anaknya yang sungguh ber-SEMANGAT sehinggakan orang berkenaan mengupah bomoh untuk membuang SEMANGAT gadis berkenaan jauh nun ke dalam hutan. 

 ...hati ibu mana yang tak sayu melihatkan anaknya seperti orang dungu, segalanya perlu diuruskan si ibu, dari mandi, berpakaian sehinggalah kembali beradu. Anak gadis itu dibawa ke sekolah dan ditumpangkannya bersama murid-murid Pendidikan Khas kerana dengan cara itu dia dapat dijaga semasa si ibu bekerja. Bukan perkara enteng untuk dia dan suami memulihkan semula keadaan anaknya, namun mereka tak patah semangat dan masih berusaha sehingga ke saat ini.

...apa kisah yang terbaru tak dapat aku ketahui kerana aku tak sampai hati nak bertanya. 

...inilah susahnya bila ada segelintir orang MELAYU kita yang TERLALU PERCAYA dengan ILMU SYIRIK sebegini. Mereka bergembira di atas derita jiwa orang se-BANGSA opss - se-AGAMA dengan mereka.


...dan bertambah SUSAH-nya jugak apabila wujud segelintir orang MELAYU yang TAK PERCAYA akan wujudnya AMALAN SYIRIK sebegini sehinggakan mereka sewenang-wenang menambah derita mereka yang sedia ada.


[PERCAYA atau TAK PERCAYA - kedua-duanya menyusahkan mereka yang tak berdosa.]

No comments:

Post a Comment