[MENU PERTAMA]
...hati pari bahan utama, ...direndam kapur dibuang hanyirnya,
...dimasak rendang oleh ibunda,
...lagi 'kering' lagi enak terasa.
...hati ikan pari yang direndam dengan air kapur...
...rendang hati pari yang siap untuk dimakan...
[Sejarah masakan] ...pestaim diperkenalkan oleh Opah aku (mak kepada mak aku) kepada mak aku ketika aku masih a cute baby boy dan mak aku berada dalam pantang. [MENU KEDUA]
...ikan sungai sesuai sekali,
...dicampur segala ulaman yang wangi,...ikan sungai sesuai sekali,
...dibalut daun diikat tali,
...direbus empuk berhari-hari.
...apa spesis ikan sungai (yang bersisik sahaja) pun boleh. Yang ni ~ ku kenalkan, ikan tengalan...
...segala ulaman dan ikan dibungkus dan diikat kejap sebelum direbus...
...percaya atau tidak ~ rasanya macam ikan sardin tin, tapi versi lebih sedap...
[Entry ini adalah rentetan ~ Cuti dah nak habes! Aku dapat merasa semua 'nikmat Allah' ni bila balik bercuti ja selalunya. Huuu...]
perghh.. memang eksotik. Serius tak pernah jumpa!
ReplyDelete...patut balik kampung try menda2 neh Jaja :D Kalau nak try mai la kampaung cek plak :D
ReplyDeletewah.. jemputan khas ni!
ReplyDelete^_^
...jemput mai makan, kije senang ja, hahaha. Tp info awai2, sbb menu ni nak prepare kena carik bahan2 yg agak RARE tau Jaja. Kekeke
ReplyDelete